fbpx

Hur mycket utrustning behöver man för att börja spela golf?

Det här är en fråga som man ofta får när man håller på med golfutbildning.

Det är korta svaret är: Inte speciellt mycket.

Om vi börjar med klubborna så får man enligt reglerna ha 14 klubbor, ett såkallat helset. Det är dock absolut inte nödvändigt när man börjar spela golf utan ett halvset men mellan 5 och 8 klubbor brukar fungera utmärkt.
Faktum är att när min flickvän skulle börja spela golf för 2 år sedan tog jag ut hälften av hennes klubbor (hon hade fått ett helset) för att istället göra det enklare att välja vilken klubba man behöver, golf har tillräckligt många svåra val som det är 🙂

En halvset tycker jag iallafall skall innehålla:
En utslagsklubba – Det kan vara en Driver eller en trä-3 (även kallat metalwood numera. Även en trä-5:a går bra. Din utslagsklubba använder man främst första utslaget på varje hål när man är nybörjare inom golfen.

Järnklubbor – 3-4 st järnklubbor räcker fint till att börja med, exakt vilka siffror är inte det viktigaste men det skall vara ett glapp mellan de. En vanlig uppsättning brukar vara Järn 5, Järn 7 och Järn 9.

Wedge – Man kan även räkna dessa till järnklubbor men det är de klubborna med mest loft (vinkel) och gör högst men också kortast. En sandwedge (ca 56 graders loft) är den vanligaste och är en bra start, den kommer till användning både i bunkern men även för höga slag över hinder som till exempel vatten.

Putter – Självklart behöver man en putter när man börjar spela. Hur putterna ser ut varierar men gemensamt är att den har mellan 0-3 graders loft och således används bara på green och aldrig kommer att lyfta från marken

Man behöver även en bag att bära klubborna i, har men ett helset med bag som man tycker är tungt att bära kan man även behöva en golfvagn, på i stort sett alla golfbanor finns det möjlighet att hyra vagn för runt 50kr vilket är smidigt för att slippa konka på den i bilen osv.

Golfbollar är såklart viktigt att man har med sig och när man tar precis tar Grönt Kort och är nybörjare tenderar det till att gå åt rätt många bollar eftersom de inte alltid flyger dit man vill. En ny boll kostar mellan 10 och 50kr styck men om man köper begagnade ”floridabollar” som det kallas kan man komma ner till några kroner styck. När man börjar spela känner man inte någon större skillnad på bollarna och jag brukar rekommendera att ta de billigaste.

Peggar behöver man också till varje hål, en pegpåse kostar runt 30kr beroende på hur många de innehåller, man brukar dock kunna hitta begagnade peggar på varje tee nästan om man letar noggrant. Men några stycker behöver man alltid ha i bagen

Handske är något som de flesta spelar med då det sliter på handflator och fingrar av att spela golf, framförallt när man börjar spela golf och man inte riktigt vant sig vid greppet, samtidigt brukar handsken ge lite bättre grepp. Oftast har man bara en handske och då på handen som är överst på greppet , det vill säga vänster för de flesta. Handsken kommer i olika storlekar samt olika kvalitéer där skinn är de ”finaste” och skönaste men också slits något snabbar än en allvädershandske.

Kläderna har blivit mer och mer sportiga med åren, från att det förr var obligatoriskt med krage och förbjudet med jeans så är det nu inte lika strikt med sådant på alla klubbar längre. Hel och ren brukar vara en bra riktlinje och se till att de är tillräckligt sköna för att svinga i såklart. Att skorna är sköna att gå längre sträckor i är också viktigt

När du har kommit en bit längre i den golfkarriär och kanske tagit ditt gröna kort och siktar på att spela mer frekvent så kan nästa steg vara att titta på, golfskor, regnkläder, kanske en hybridklubba (blandning mellan järn och träklubba) men det kan vi prata om en annan gång. Har du några frågor är det bara att kommentera det här inlägget eller chatta med oss här till höger.

/Mattias, Happy Golfer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *