fbpx

Nya världshandicapsystemet på 60 sekunder

Den 1 Mars 2020 införs Världshandicapsystemet i Sverige. Det är något som de internationella beslutande organen R&A och USGA arbetat på ett tag och det kommer att rullas ut över hela världen vilket gör att alla får jämförbara handicap oavsett var man spelar.

Som spelare kommer man inte behöva göra något då allting sker automatiskt i GIT. De kollar på dina ronder registrerade från 1 Januari 2017 till 29 Februari 2020.

Det nya systemet kommer att baseras på ett snittsystem och kommer därför att spegla allas spelstandard på ett bättre sätt. Man kommer också att kunna registrera ronder på 9-17 hål.

Om man vill sätta sig in grundligt i det nya handicapsystemet så har Svenska Golfföbundet en onlineutbildning som ni kan förkovra er i här men vidare i detta inlägg kommer vi att ge en sammanfattning av det nya systemet.

Allting kommer att räknas ut automatiskt i Golfens IT System men för det krävs såklart att man registrera alla sina ronder där också för att man skall få ett så korrekt handicap som möjligt.

Din exakta handicap blir genomsnittet av dina 8 lägsta handicapresultat av de 20 senaste registrerade ronderna.

Allt detta kommer alltså ske automatiskt och din hcp kan komma att ändras även om du registrerar en rond som inte är en av dina 8 bästa eftersom någon av de tidigare kanske faller ur ramen för att vara en av dina 20 senaste. Vi kommer alltså ha ett mer flytande handicap än de flesta är vana med. Det kommer inte heller finnas handicapgrupper eller någon restriktion på att man bara får ändra sitt hcp på tävlingar när man har under 4,4 i hcp vilket fanns tidigare.

Man kommer att registrera sin score på två sätt på golf.se. Antingen som tidigare med din totalpoäng i poängbogey eller din bruttoscore hål för hål och sedan räknar systemet automatiskt ut resten.

Systemet kommer också att ta i beaktning om den bana du spelade var ovanligt svår eller lätt den dagen genom funktionen PCC (Playing Conditions Calculation) baserat på scorer från andra den dagen. Därför kommer ditt nya handicap alltid att uppdateras vid midnatt och inte direkt efter registrering. Systemet är byggt så att det skalla vara PCC 0 alltså inte påverka ditt handicapresultat vid ca 80% av fallen.

För spelare som inte har 20 ronder registrerade finns det en beräkningstabell i systemet för dig som har 1-19 ronder.
Det är alltså inget krav att ha 20 ronder registrerat. Exempelvis kommer en person som har 9 ronder registrerat basera sin hcp på snittet av de 3 senaste ronderna.

Det här tabellen för detta:

Antal hcp-ronderHcp-ronder som används i beräkningenJustering
20Medelvärdet av lägsta 80
19 Medelvärdet av lägsta 7 0
17-18 Medelvärdet av lägsta 6 0
15-16 Medelvärdet av lägsta 5 0
12-14 Medelvärdet av lägsta 4 0
9-11 Medelvärdet av lägsta 3 0
7-8 Medelvärdet av lägsta 2 0
6 Medelvärdet av lägsta 2 -1,0
5Lägsta ronden0
4Lägsta ronden -1,0
1-3Lägsta ronden -2,0

Justering innebär att ditt hcp justeras efter medelvärdet, detta då det kan finnas en gömd spelstandard med ett så tunt underlag av ronder registrerat. Exempelvis kommer någon som bara har registrerat 3 ronder ta det hcp denna spelade på sin bästa runda sedan dra bort 2,0 från den.

Fördjupning av hcp beräkningen för den riktigt intresserade

För att man inte skall kunna fluktuera för mycket i handicap finns det ett tak på hur mycket man kan höjas samt en extraordinär score funktion för när man spelar bättre än 43p. Extraordinär score är en justering i två nivåer beroende på om man har spelat 7-10 poäng bättre (justeras -1) eller mer än 10p bättre (justeras -2)

Taket för höjning är i två steg där båda förklaras väl av SGF:s Claes Grönberg i denna 2 minuter långa film under men kan sammanfattas med att registrerar man en rond som skulle höja ditt hcp mellan 3,0 och 7,0 över din lägsta hcp sista 12 månaderna blir den halverad för det över 3,0. Det kommer också vara ett tak som gör att man inte kan få ett högre hcp än 5,0 över ens lägsta exakta hcp sista 12 månaderna.

Räkna ut ditt världshandicap själv

Handicapresultat är det som räknas ut efter varje runda du har spelat. För att få fram denna behöver man följande:

Course rating – Finns på slopetabellen och visar en spelare med 0 (scratch) i hcps förväntade resultat
Slopevärde – Hittas på slopetabellen och är banans svårighet för en spelare med hcp 18 jämfört med hcp 0. Har banan slopevärdet 113 är svårigheten samma för hcp 18 och 0.
PCC– Banans svårighet för dagen, varierar mellan -1 och +3. Uppdateras vid midnatt.

Det finns 2 sätt att registrera en rond, för att räkna ut ditt handicapresultat för en rond som du registrerat med bruttoslag hål för hål används formeln:

(113 ÷ slopevärde) x (total justerad bruttoscore – course rating – PCC)

Om du spelat poängbogey behövs en annan formel för att räkna ut handicapresultatet. Så här ser den ut:

(113 ÷ slopevärde) * (par + spelhcp – (erhållna poäng – 36) – course rating – PCC)

Detta var en kort introduktion till världshandicapen men vill du har mer information och bakgrunden till varför detta görs finns det mycket matnyttigt på golf.se/handicap men nyckeln är egentligen bara att man skall bli bra på registrera sina ronder.

/Mattias, Happy Golfer

Om författaren

Bild på Mattias Bohlin

Mattias Bohlin

Mattias är expertkommentator på C More och fd. proffsspelare. Det är han som står för allt utbildningsmaterial på HappyGolfer.se! Har du några frågor? Lämna gärna en kommentar!

2 kommentarer till “Nya världshandicapsystemet på 60 sekunder

  1. De står att jag har 99 i handicap, jag gjorde min faderrunda igår då borde jag ha 54 i handicap vän

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Happy Golfer Support