fbpx
21 januari, 2020

När öppnar golfbanorna?

Det är en ständig fråga och bor man i de södra delarna av Sverige så är ofta svaret: Det är alltid öppet! Tyvärr är inte alla lika lyckligt lottade som skåningarna i Sverige utan många får vänta ut våren.

När banorna öppnar är såklart olika och det kan också vara svårt att veta vilka banorna som är öppna med vanliga ordinare greener och inte. Förut har det funnits en guide på golf.se under golfguiden där man kunnat följa hur banorna öppnat från söder och sedan norrut ju längre våren har lidit.

Det bästa nu för att hålla koll på statusen är att besöka varje golfklubbs facebooksida där de flesta brukar uppdatera frekvent om Rangen eller banan har öppnat.

Med den iallafall hittills milda vintern har det till och med klippts greener i Stockholmsområdet redan och får vi inte någon längre köldknäpp så kommer vi förhoppningsvis få en tidig säsongsstart i hela landet.

Det som är viktigast för att en golfbana skall öppna är att det är fritt från frost men också att marktemperaturen skall vara runt 7-8 grader för det är först då gräset börjar växa. Släpper man på för mycket spel innan det börjar växa trots att det är grönt får man ingen återväxt i gräset utan det slits snabbt ut.

Det absolut sämsta för en golfbana och greenerna är den omtalade isbränna. Isbrännan kommer utav att det fryser till is ovanpå gräset vilket gör att det inte kan andas ordentligt. Ligger isen för länge dör då gräset och isbrännan är ett faktum.

Hur man skall göra för att övervintra sin golfbana och få till en så tidig säsongsstart är vida omtvistat och är man intresserad av att djupdyka lite i detta så kan jag rekommendera att ni följer banbloggen på golf.se där man får följa bankonsulenter och banchefernas gedigna arbete med att få till fina spelytor.

Låt oss få en mild (eller iallfall isfri) Januari och Februari så ska ni se att vi snart har pangbanor ute och kan svinga oss varma!

/Mattias, Happy Golfer

Gillade du inlägget? Dela gärna med dina vänner 🙌