fbpx

Finns det någon åldersgräns för en junior att börja spela golf?

För att gå rakt på sak så finns det inte någon fast åldersgräns för att få spela golf. Så länge som du känner att ditt barn har intresse och viljan att vara med och golfa, så kan de alltså följa med ut på banan. Det finns många resurser tillgängliga för att gradvis lära juniorer hur man golfar på rätt sätt, så som Golfäventyret. Eller gå en grönt kort kurs tillsammmans om du också är ny till golfen. Vissa golfklubbar erbjuder även juniorträning där juniorer kan lära känna fler i sin ålder och utveckla sitt spel tillsammans. Om din junior skulle bli riktigt intresserad av golf så finns det även många juniortourer som de kan ta del av för att ta de första stegen mot att bli en elitidrottare. 

Ta med din junior på golfbanan oavsett ålder

Eftersom att många som inte spenderar tid på golfbanan endast hör talas om golf i elitsammanhang, så är det kanske lätt att se det hela som en elit-idrott snarare än en hobby. Men faktum är att de allra flesta som spelar golf, spelar på hobbynivå. Golf är en perfekt aktivitet att göra med hela familjen, vuxen som junior.

Golfspelare tränar teknik på Grönt Kort Kurs
Golfspelare tränar teknik på Grönt Kort Kurs

Hjälp din junior att komma igång med hjälp av Golfäventyret

För att göra det så enkelt och roligt som möjligt för barn att komma igång med golf så kan man använda sig av Golfäventyret. Barnet får då stegvis, genom fyra olika nivåer göra sig redo att spela på riktigt. Du kan hitta resurser så som scorecards, ett regelquiz och övrig information på golf.se eller genom att klicka här. Man börjar då med att spela väldigt korta banor och enkla regler för att introducera barnet för sporten. Därefter får barnet spela med längre hål och med fler regler i åtanke. Sen när din junior känner sig redo kan ni gå spela från vanliga tee.

Utöver att barnen får lära sig teknik och diverse olika regler, så får de även lära sig grundläggande golfvett och hur man lämnar banan i ett bra skick. Genom Golfäventyret får barnet slutligen ta grönt kort och får börja spela på stora banan och fortsätta att utvecklas vidare. Antingen klarar junioren den tredje nivån på Golfäventyret eller det vanliga spelprovet på 9hål för att ta grönt kort. Du som förälder eller golfkompis ska då skicka in en bild på juniorens scorekort så kan klubben godkänna detta

Golf är en perfekt aktivitet för hela familjen

Eftersom att man spelar mot sitt eget handikapp i golf så kan hela familjen spela tillsammans. Även om er skicklighet skiljer sig en hel del mellan varandra så spelar det alltså egentligen ingen roll. Det gör att golf är en perfekt aktivitet att syssla med som familj. Var annars får man möjlighet att vara ute i den friska luften och sporta tillsammans på det viset.

Tack vare att fysisk styrka och kondition egentligen inte påverkar allt för mycket, så passar golf perfekt för alla olika typer av människor i alla olika åldrar. Även äldre familjemedlemmar kan följa med ut på golfbanan för en trevlig dag tillsammans med barn eller barnbarnen. Teckna ett medlemskap och spela golf med hela familjen redan idag.

Om golf och tourer för juniorer.

Reglerna hos det Svenska Golfförbundet säger att golfspelare är SGF – juniorer tills dess att de fyllt 21 år. Dock så kan sedan olika golfklubbar välja att ytterligare dela upp åldrar inom juniorgruppen. Så golfklubbar kan välja att ha t.ex knattar som är barn i åldrar 0 – 12. Och sedan en annan ungdomskategori för barn i åldrar 13-17 och så vidare. De olika åldersgrupperna erbjuder oftast olika rabatter för greenfee och andra mindre skillnader.

När det gäller juniorer så finns det en hel del olika tourer för olika åldrar inom juniorgruppen. Faktum är att golfverksamheten för denna åldersgrupp är jättestor. Du kan läsa mer om de många olika juniortävlingarna på Svenska Golfförbundet. Det finns gott om möjligheter för juniorgolfare att utvecklas till elitidrottare på seniornivå för de som önskar att gå denna väg.

Det viktigaste är att ha kul

Det allra viktigaste när man ska börja golfa tillsammans med en junior är att se till att de har kul och att det är en positiv upplevelse. Genom att börja enkelt och att låta de arbeta sig uppåt och lära sig fler regler och korrekt teknik är det mest populära tillvägagångssättet. Många golfklubbar erbjuder möjlighet att hyra klubbor för junior så att de slipper införskaffa egna klubbor till en början. Detta är dock något som kan skilja sig mellan olika klubbar så hör med din lokala klubb i förväg. Genom att de har kul så är chansen är större att de vill fortsätta att syssla med golf och att de blir en framtida golfspelare.

Glada golfspelare i en golfbil
Glada golfspelare i en golfbil