Happy Golfer Support

Den ofrivillige Golfaren

Den ofrivillige golfaren är Lasse Åbergs uppföljare till SOS- en segelsällskapsresa i den klassiska filmserien om Stig-Helmer. Filmen hade biopremiär den 25 december 1991 och året därefter vann Lasse Åberg guldbaggen i kategorin bästa skådespelare för hans insats som Stig-Helmer. Filmen är producerad av Bo Jonsson men manuset skrev Lasse och Bo tillsammans. Nedan följer ytterligare skådespelare från rollistan:

  • Lasse Åberg – Stig-Helmer Olsson
  • Jon Skolmen – Ole Bramserud
  • Mats Bergman – Bruno Anderhage
  • Hege Schøyen – Mette Gulbrandsen
  • Ulf Eklund – Tom
  • Marianne Scheja – Pyttan
  • Jimmy Logan – Roderic McDougall
  • Margo Gunn – Fiona McDougall
  • Annalisa Ericson – Alice

Handlingen – Den ofrivillige golfaren

Filmen handlar om en vadslagning som finansmannen Bruno Anderhage tillsammans med galleristen Mette gjort upp. De har slagit vad om att vem som helst kan lära sig att spela golf lika bra om inte bättre än Bruno på en vecka. En gatsopare passerar golfbanan och blir därmed utvald till att vara “vem som helst” i Bruno och Mettes vad. Den ofrivillige golfaren är förstås Stig-Helmer. Det är hans första dag på det nya jobbet eftersom att brödrostfabriken Toastmaster lagts ner. Under en vecka ska alltså Stig-Helmer lära sig att spela golf. Stig-Helmer lyckas låna golfklubbor från en morbror som spelade tidigare men utrustningen är ifrån 1920. Stig-Helmer och bästavännen Ole åker till Skottland för att få ytterligare experthjälp av ett tidigare proffs.

Den ofrivillige golfaren går att se på Cmore till och med 31 december 2021 alternativt att köpa på sfanytime. Filmserien om Stig-Helmer består av fem filmer där vi i samtliga får följa Stieg-Helmers öden och äventyr. Sällskapsresan är den första. På en charterresa till Nueva Estocolmo på Gran Canaria träffas Stieg-Helmer och Ole Bramserud för första gången och blir nära vänner direkt. I nästa film Sällskapsresan II – Snowroller åker de till Schweiziska alperna och den den lilla orten Kirchberg. Den tredje filmen utspelar sig i Stockholms skärgård, SOS- en segelsällskapsresa. Stig-Helmer och Ole hamnar på äventyr efter äventyr i den svenska sommaren. Som tidigare nämnt är den ofrivillige golfaren uppföljaren och den sista filmen i serien heter Hälsoresan. Här får vi följa radarparet när de åker till ett hälsohem i Dalarna för att bli mer hälsosamma.

Omslaget till den ofrivillige golfaren
Omslaget till den ofrivillige golfaren

Den frivillige golfaren

Det är många som känner golfsug efter att ha sett den ofrivillige golfaren trots att Stig-Helmer blir tvingad till att lära sig sporten. De skotska miljöerna och lekfullheten har troligtvis en stor påverkan. Men golf behöver inte vara ofrivilligt som i filmen utan det bästa är förstås när det är frivilligt. Vill du lära dig att spela golf behöver du endast ta grönt kort och sedan är du redo för Skottland om du vill. För att dessutom spela ute på golfbanorna som Stig-Helmer behöver du ett medlemskap hos någon golfklubb. Känner du inte för att vara medlem och bunden till en och samma bana kan du välja en brevlådeklubb och istället betala greenfee. Här kan du läsa mer om vad de innebär.

Sätt på den ofrivillige golfaren så är du snart en frivillig golfare på banan. Ses där!

Om författaren

Bild på Mattias Bohlin

Mattias Bohlin

Mattias är expertkommentator på C More och fd. proffsspelare. Det är han som står för allt utbildningsmaterial på HappyGolfer.se! Har du några frågor? Lämna gärna en kommentar!