Happy Golfer Support

Börja spela golf 2021 – Allt du behöver veta

Just nu vill fler än någonsin börja spela golf och man kan minst sagt säga att vår sport är glödhet. En stor anledning till detta är Covid-19 som haft en positiv inverkan på golfbranschen. En annan anledning är att det nu är enklare än vad det varit historiskt att komma igång.

I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta för att börja spela golf 2021!

Ta grönt kort

Termen grönt kort har du säkert hört om i golfsammanhang. Innebörden av ett grönt kort är att du har ett intyg som visar att du faktiskt kan ta dig runt på en golfbana på ett effektivt, och framförallt, säkert sätt. Förr var det en mycket komplicerad process som ledde fram till det gröna kortet, men numer är det inte speciellt svårt alls.

Du behöver ett grönt kort för att spela på de flesta Svenska golfbanorna. De banor som inte kräver grönt kort är sk. ”pay and play-banor” där vem som helst får spela, oavsett grönt kort eller tidigare erfarenhet av golf. Om detta låter intressant har vi listat Sveriges bästa Pay and Play-banor här.

För att få grönt kort och på så sätt kunna spela golf på ”riktiga” golfbanor runt om i landet krävs att du går igenom några enkla steg. Förr fanns det krav på teoriprov, uppspel inför tränare och uppvisande av skicklighet på banan. Nu är dessa steg kraftigt nedskalade för att fler ska kunna komma igång!

Kom igång med golf, steg för steg

Det här är stegen för att börja spela golf 2021:

  1. Lär dig spela golf under en grönt kort kurs (Antingen online eller hos en golfklubb)
  2. Genomför golfförbundets obligatoriska regelutbildning online.
  3. Spela på banan tillsammans med en fadder, klara spelprov (nå 18 poäng över 9 hål).
  4. Anmäl avklarat spelprov till oss.

När du genomfört dessa steg har du tagit grönt kort! Det enda du saknar nu ett golfmedlemskap. Vi erbjuder medlemskap från 389kr / säsong.

Börja spela golf
Börja spela golf 2021! Bild av @savannahlakes

Börja spela golf i Stockholm

Bor du i Stockholmsområdet finns det gott om klubbar att välja mellan som kan kickstarta din golfkarriär. Vi på Happy Golfer erbjuder tex. både grönt kort kurs i Stockholm och medlemskap du kan spela med på alla banor i länet. Vi har också listat Stockholms bästa golfklubbar så att du enkelt ska hitta rätt ställe att börja spela golf på för dig.

Börja spela golf i Skåne

Skåne är ett av Sveriges största golfdistrikt så här finns det gott om bra anläggningar att börja spela golf på. Vissa banor i länet är väldigt välskötta och prestigefulla, och därför lämpar de sig mindre bra för dig som är helt ny i sporten. Det bästa är att hitta en nybörjarvänlig anläggning som kanske tom. har en speciell korthålsbana för nybörjare. Här har vi litat bra anläggningar för att ta grönt kort i Skåne.

Börja spela golf i Göteborg

Även Västra Götaland erbjuder så klart många bra anläggningar att börja spela golf på. Här hittar du allt från nybörjarvänliga småklubbar lite utanför stan, till stora golfkomplex med hotell och resturang i toppklass. Vi har skrivit en artikel med de klubbar vi tycker är bäst att ta grönt kort i Göteborg på.

Börja spela golf barn
Golfförbundet gör golfen roligare för barn och unga

Hur gammal måste man vara för att börja spela golf?

Det är en fråga som ofta dyker upp och svaret är att det inte finns någon speciell åldersgräns. Du som förälder avgör själv när ditt barn är moget nog att kunna spela golf på ett säkert sätt. Många klubbar erbjuder speciella kurser och tävlingar för barn och ungdomar och golfförbundet har nyligen lanserat en egen satsning för att ge barn en roligare väg in i golfen.

Golf är en utmärkt familjeaktivitet! Eftersom spelar mot sitt eget handikapp i golf så kan hela familjen spela tillsammans vilket många uppskattar.

När det gäller golfutrustning för barn så finns det många varumärken som erbjuder golfklubbor för juniorer till humana priser. Stadium har tex. ett stort utbud av golfklubbor för barn och unga.

Börja spela golf som pensionär

På samma sätt som det inte finns en undre åldersgräns för att börja spela golf finns det så klart inte heller någon övre! Många äldre uppskattar golfens sociala sida, samt att det är en förhållandevis skonsam aktivitet för kroppen. Många klubbar anordnar speciella kurser och tävlingar för seniorer.

Hur mycket utrustning behöver man för att börja spela golf?

Det här är en fråga som man ofta får från nya golfare. Det är korta svaret är: Inte speciellt mycket. Om vi börjar med klubborna i bagen så får man enligt reglerna ha 14 klubbor, ett så kallat helset. Det är dock absolut inte nödvändigt när man börjar spela golf utan ett halvset men mellan 5 och 8 klubbor brukar fungera utmärkt.

Klubbor – Ett halvset bör innehålla:

  • En utslagsklubba Tex. driver eller en annan träklubba (även kallat metalwood numera)
  • Några järnklubbor du känner dig bekväm med. Förslagsvis 5, 7 och 9.
  • Wedge, alltså klubborna med mest loft (vinkel). Sandwedge med ca 56 graders loft är den vanligaste.
  • Putter

Golfbagen

Att varje spelare har en egen golfbag med klubbor brukar de flesta golfklubbar ha som regel. Vilken bag du väljer har ingen större betydelse, utan det viktiga är att du känner dig bekväm med den. Om du inte vill bära bagen runt hela banan finns vagnar att köpa eller hyra.

Nybörjarset

När du börjar spela golf är du inte i behov av de mest avancerade klubborna på marknaden. Förmodligen vill du heller inte lägga 20 000 kr på ett golfset. Då är det bra att det finns nybörjarset till ett betydligt lägre pris. Dessa klubbor är mer förlåtande och ger dig en enklare resa från tee till green.

Ett exempel är Mac Gregors nybörjarset för 2995kr

Nybörjarset Mac Gregor

Golfbollar och peggar

Såklart måste du också ha med dig golfbollar, men vilken boll du vill spela med är mycket personligt och faktiskt lite av en vetenskap. Olika bollar har olika egenskaper och kan tex. påverka hur långt du slår, eller om bollen spinner mycket. När du precis börjat spela golf händer det så klart att bollarna försvinner ner i vattenhinder eller ut i skogen. Då kan det var skönt att spela med lite billigare bollar. Sk. Floridabollar är bollar som någon annan slagit bort, och som sedan hittats, tvättats och sorteras. Bra för plånboken och miljön!

Utöver bollar bör du också ha med dig peggar i bagen. En påse peggar kostar ca 30 kr och det som skiljer olika sorter åt brukar vara längden.

Golfhandske

Handske är något som de flesta spelar med då det sliter på handflator och fingrar av att spela golf. Framförallt när man börjar spela golf och inte riktigt vant sig vid greppet. Dessutom brukar handsken ge lite bättre grepp! Oftast har man bara en handske och då på handen som är överst på greppet , det vill säga vänster för de flesta. Handsken kommer i olika storlekar samt olika kvalitéer där skinn är de ”finaste” och skönaste men också slits något snabbar än en allvädershandske.

Golfskor

Många spelar golf i speciella golfskor med någon form av ”spikar” under som erbjuder bättre fäste i marken när du slår. Även om detta kan underlätta för dig är det inte något nya golfare måste ha. Vill du testa finns det enklare modeller för 6-700kr.

Speciella golfkläder

Måste man ha rutiga byxor och rosa piké på golfbanan? Svar nej. Däremot finns det många banor som kräver ”vårdad klädsel” och exakt vad det innebär kan variera.  Hel och ren brukar vara en bra riktlinje och se till att de är tillräckligt sköna för att svinga i såklart. Att skorna är sköna att gå längre sträckor i är också viktigt.

Vanliga frågor om att börja spela golf

Hur mycket kostar det att börja spela golf?

Du kan ta grönt kort från 995kr, bli medlem i en golfklubb för 389kr och köpa ett golfset från ca 3000kr. Då blir den totala kostnaden för att börja spela golf ca 4 300kr

Vad behöver man för att börja spela golf?

Du behöver ett grönt kort, ett medlemskap i en golfklubb samt golfutrustning så som klubbor, bollar, peggar och en golfbag.

Om författaren

Bild på Mattias Bohlin

Mattias Bohlin

Mattias är expertkommentator på C More och fd. proffsspelare. Det är han som står för allt utbildningsmaterial på HappyGolfer.se! Har du några frågor? Lämna gärna en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *