fbpx

Är hela diskussionen om att proffsen slår för långt fel ställd?

R&A och USGA som är de högsta organen vad det gäller golfen och golfens regler släppte tidigare i veckan en rapport som de länge filat på om utvecklingen i slagglängd.

Det man kommer fram till är i sann ”rapportanda” inget beslut utan att man skall titta vidare på detta och öppnar framförallt för att kanske limitera utrustningen till att inte gå längre än vad den gör idag.

Om vi tittar på tourgolfen är bakgrunden till att man skulle ta fram vrapporten flera; en är att spelet sägs ha blivit mer endimensionellt, slår man långt är det mer att bara dra på allt vad man kan idag än det var tidigare. En annan effekt kopplad till det här är att proffsen växer ur de äldre klassiska banorna som blir för korta och tappar sitt strategiska element.

Jag köper verkligen resonemanget med att vi börjar växa ur de klassiska banorna och då framförallt vissa av strategifrågorna som gamla designers vill få en att svara på vid sitt val av slag på tee. Att bara limitera längden på utslagen tror jag dock inte kommer att göra att vi får tillbaka dessa frågeställningar. Dagens klubbor är så pass förlåtande och byggda för att skapa väldigt lite sidoskruv. De är helt enkelt lite för lättspelade – för proffsen. För amatörerna är det en helt annan sak däremot. För att få fram mer tänka och risk/reward så skulle träklubborna behöva göras mindre eller ge mer sidkruv. Mer likt som en klubba från 60-70-talet till utseende men med dagens material. Det är möjligt att dagens världsspelare ändå skulle smasha allting mitt klubbhuvudet men det skulle vara intressant att se ändå.

För att bara begränsa längd genom bollen eller limitering på drivern kommer inte heller göra golfen mindre av ett ”bomba-drive” spel tror jag. Spelarna som slår längst idag kommer fortsatt slå längst och om banorna spelas lika långa som idag kommer det leda till längre klubbor in och då får dessa ”bombare” ännu större fördel då man är vassare med de längre klubborna.

Det här tror jag dock att R&A och USGA själva har förstått och det är möjligt att det något man diskuterat internt men det är nog en otrolig lobbymaffia man skulle möta från klubbtillverkarna om man ens nämnde något om liknande detta.

/Mattias Bohlin, Happy Golfer

Om författaren

Bild på Mattias Bohlin

Mattias Bohlin

Mattias är expertkommentator på C More och fd. proffsspelare. Det är han som står för allt utbildningsmaterial på HappyGolfer.se! Har du några frågor? Lämna gärna en kommentar!

Happy Golfer Support